Wie de Kuyperstraat in Geldermalsen in komt rijden, ziet ze niet direct liggen: de zonnepanelen op het dak bij meneer en mevrouw Bruijnis. Deze liggen namelijk mooi verborgen aan de achterkant, waar het dak perfect op het zuiden ligt. Sinds 1 oktober liggen er op het dak van deze huurwoning van KleurrijkWonen 9 zonnepanelen. “En de meter loopt direct al terug, dat hebben we gezien. We hebben nog een oude meter en het telwerk loopt terug. In de toekomst krijgen we nog een slimme meter,” licht meneer Bruijnis toe. “De eerste paar dagen was het prachtig weer en toen liep de meter heel hard achteruit. Het leverde toen meer op dan dat we verbruikten. Dus ik zei al tegen m’n vrouw: je mag nu de was wel doen!”, grapt hij.

Vergroting van het woonplezier

De kinderen van meneer en mevrouw Bruijnis hebben ook allemaal zonnepanelen op het dak liggen en zij zijn er heel erg enthousiast over. En dat enthousiasme sprong over op hen. Echter hebben de kinderen koopwoningen, en dan is de situatie natuurlijk iets anders dan bij een huurwoning: “Zelf investeren in zonnepanelen op een huurwoning is voor ons natuurlijk niet echt rendabel, dus toen we de aanbieding van KleurrijkWonen zagen, hoefden we niet lang te twijfelen. Het grote voordeel van de zonnepanelen via KleurrijkWonen is het feit dat je geen groot risico hebt. Als het mooi weer is, heb je de extra opbrengsten. Als het minder mooi weer is, dan heb je dat niet. Dat is het enigste. Op deze manier betalen wij 15 euro per maand extra. Een kleine investering voor een vergroting van ons woonplezier, wij houden er zelfs aan over.”

De installatie van de zonnepanelen

Al ruim 42 jaar wonen meneer en mevrouw Bruijnis in hun woning aan de Kuyperstraat in Geldermalsen. De woning heeft een ideale ligging voor het plaatsen van zonnepanelen. Een dak op het zuiden en geen hoge bomen in de buurt. Voor Tenten Solar was het voorstel voor de zonnepanelen dan ook snel gemaakt. Nadat zowel de huurders als KleurrijkWonen akkoord hadden gegeven, konden ze zonnepanelen al binnen anderhalve week geplaatst worden.

De installatie van de zonnepanelen hebben ze als prettig ervaren: “Het ging allemaal vrij rap. Ze waren met 4 man, waarvan er één een elektricien was. Ze zijn een dagdeel bezig geweest. Eén ochtend. Toen ze weg gingen werkte alles, we hoefden niets meer te doen. En geen overlast, we hebben nog steeds goed contact met de buren, haha!”

Bewust energiegebruik

Meneer en mevrouw Bruijnis zijn over het algemeen vrij bewust bezig met het milieu en hun stroomverbruik: “We houden er altijd rekening mee de verwarming lager te zetten ’s avonds, een uur voordat we naar bed gaan. Gewoon een beetje nadenken bij wat je doet. Als de kleinkinderen weer naar school zijn, lopen we alles even na en doen we alle lichten uit die ze hebben laten branden. De omvormer hangt op zolder. In het begin gingen we steeds als de zon scheen even naar boven om te kijken wat het opleverde. Dat was leuk om te zien.”

Door de zonnepanelen denken ze ook anders na over de manier waarop ze de stroom in huis gebruiken. Mevrouw Bruijnis licht toe: “Twee weken terug was er zo’n hele koude dag met oostenwind. Aan de voorkant van het huis hebben we een werkkamer, waar ook de computer staat. Die ochtend was het daar heel koud, normaal zou ik dan de verwarming aan doen. Maar we hebben nog zo’n radiator op elektriciteit, dus die heb ik toen aangezet.”

Meneer en mevrouw Bruijnis zouden het andere huurders dan ook zeker aanraden om ook voor zonnepanelen te kiezen: “Het scheelt weer een paar windmolens langs de snelweg. Het is ideaal, helemaal hier in onze buurt, waar de huizen een goede ligging hebben. Hier heb je het geld er echt uit. We hebben niets hoeven te investeren en daarnaast zijn alle keuzes al voor ons gemaakt. We hebben weinig zelf hoeven uitzoeken en dat was fijn.”