Aan de Frambozendreef in Arkel wonen meneer en mevrouw van Kralingen. Sinds 2 september van dit jaar liggen er 9 zonnepanelen op het dak van hun huurwoning. Een langgekoesterde wens, die dankzij het project ZonrijkWonen van KleurrijkWonen eindelijk in vervulling kon gaan.

Mevrouw van Kralingen vertelt: “Wij zijn ontzettend tevreden met de zonnepanelen. We vinden het nu natuurlijk ook extra jammer als het grauw weer is. We kijken iedere dag naar de opbrengst van de zonnepanelen. We hebben hiervoor twee monitoringsprogramma’s op onze PC staan.”

Vol enthousiasme laat de heer van Kralingen op zijn laptop zien hoe de zonnepanelen de afgelopen maand al gepresteerd hebben. Zowel via het systeem Enerlogic als via het monitoringssysteem van SAJ houdt hij iedere dag bij hoe de zonnepanelen het doen. “Het is feitelijk het eerste wat ik doe ’s ochtends. Ik lees de krant digitaal, dus dan check ik meteen even ons verbruik en de opbrengsten. Ons energiegebruik is denk ik hoger dan gemiddeld. We zitten gemiddeld op 164 kWh per maand, dankzij de zonnepanelen hebben we in de maand september echter maar voor 30 kWh hoeven te betalen, de rest hebben we opgewekt met onze zonnepanelen. En op echt zonnige dagen leveren we meer dan dat we afnemen.”

Een langgekoesterde wens

Ruim 15 jaar wonen ze inmiddels in de huurwoning van KleurrijkWonen in Arkel. Zonnepanelen op het dak was al lange tijd een wens hen. Meneer van Kralingen licht toe: “Je gaat natuurlijk niet met eigen geld zonnepanelen op een huurhuis laten leggen. Dus toen KleurrijkWonen ons de kans bood om zonnepanelen op ons dak te laten plaatsen, hebben we die met beide handen aangegrepen. Het liefst had ik eigenlijk zelfs 12 zonnepanelen laten leggen, die mogelijkheid was er helaas niet. Dan zou ik overwegen om een accu van Tesla aan te schaffen, zodat ik de voorraad op kan slaan. Dan kunnen we volledig zelfvoorzienend zijn.”

Bijdrage aan een beter milieu

Een bijdrage aan een beter milieu is erg belangrijk voor meneer en mevrouw van Kralingen. Sinds lange tijd scheiden ze hun afval. Daarnaast zijn ze bewust bezig met de manier waarop ze hun energie gebruiken. Zo zijn ze een paar jaar geleden overgestapt op een LED-tv, hebben ze vorig jaar een energiezuinige ijskast aangeschaft en hebben ze een slimme thermostaat. Via KleurrijkWonen hebben ze daarnaast ook een hoog rendementsketel. Mevrouw van Kralingen vertelt: “Alles wat we kunnen doen, doen we. Het wordt bijna een sport, juist omdat we nu precies kunnen zien wat we verbruiken en wat de opbrengst van de zonnepanelen is.”

Meneer van Kralingen vult enthousiast aan: “Daarnaast kunnen we via onze monitoringssystemen zien dat we veel minder CO2 uitstoten dankzij de zonnepanelen. Sinds de panelen zijn geïnstalleerd hebben we 260 kilo aan CO2 bespaart. Zo dragen we ook bij aan een beter milieu.”

Installatie van de zonnepanelen

Via een e-mail nieuwsbrief van KleurrijkWonen kwamen ze erachter dat het mogelijk was om zonnepanelen te laten plaatsen. Uiteindelijk verliep het traject snel. Na het eerste contact met Tenten Solar is er een berekening gemaakt, die vervolgens is opgestuurd naar KleurrijkWonen. Na het akkoord van KleurrijkWonen werd er een afspraak gemaakt voor de installatie van de panelen.

Over de installatie niets dan lof. Vier monteurs van Tenten Solar zijn een halve dag bezig geweest met de installatie van de panelen en de aansluiting ervan op het energienet. Lachend vertelt meneer van Kralingen:  “Ze moesten helaas in de regen het dak op, maar toen de panelen eenmaal lagen scheen de zon weer.” Hij vertelt verder: “We dachten eerst ze de elektriciteitskabels van de omvormer op zolder naar de meterkast binnen door in het huis zouden leggen, maar dat hebben ze heel slim allemaal buitenom gelegd. Dus we hadden ook in huis geen last van geboor of rommel. Achter de regenpijp hangt nu de kabel en die gaat via de kelder naar de meterkast, daar zie je bijna niets van.”

Zouden jullie andere huurders aanraden?

Op de vraag of ze andere huurders zouden aanraden om ook zonnepanelen te laten plaatsen antwoorden ze beide in koor: “Ja natuurlijk!” Meneer van Kralingen vertelt verder: “Je hebt ook totaal geen overlast, waar ik eerst eigenlijk wel bang voor was. Je hebt alleen maar voordelen eigenlijk. Wanneer je in een koophuis woont is het natuurlijk een flinke investering, maar wij als huurders betalen nu enkel een klein bedrag bij op onze maandelijkse huur. En het voordeel is ook nog: we hoefden niets zelf uit te zoeken, dat was allemaal al voor ons gedaan. Daarnaast draag je bij aan een beter milieu. Dat vinden wij eigenlijk nog het belangrijkste.”