Francis Eikendal woont al bijna 17 jaar een huurwoning van KleurrijkWonen aan het Achterveld in Tiel. Ze woont er met zoveel plezier dat ze voorlopig ook niet van plan is om weg te gaan: “Mijn plan is om hier nog heel veel jaren te blijven wonen, totdat ik ooit in aanmerking kom voor een seniorenwoning. Daarom was het laten plaatsen van de zonnepanelen een mooie kans voor mij.”

“Leg die zonnepanelen maar op mijn dak!”

Francis heeft een achtergrond in bouwkunde, mede daarom vond ze het initiatief van KleurrijkWonen om zonnepanelen bij huurders te laten plaatsen zo interessant. Dat was echter niet de enige reden waarom ze inging op het aanbod van de woningcorporatie: “Ik vind het goed om zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energie. Daarnaast vind ik dat we minder afhankelijk moeten zijn van olie en gas. Niet alleen omdat deze voorraad uiteindelijk opraakt, maar ook omdat je daarvoor gebonden bent aan bepaalde landen. Er waren dus een heleboel verschillende redenen waarom ik dacht: leg die zonnepanelen maar op mijn dak!”

De installatie van de panelen

Het was niet de eerste keer dat Francis nadacht over het plaatsen van zonnepanelen op haar dak. Echter was dat voorheen veel te duur: “Bij een huurhuis ben je natuurlijk toch voorzichtiger om dat soort investeringen zelf te doen. Mijn buurvrouw wees me toen op de mogelijkheid van KleurrijkWonen en toen heb ik het traject direct in gang gezet. Nadat ik toestemming had van KleurrijkWonen om de zonnepanelen te laten plaatsen is het allemaal snel verlopen. De installateurs van Tenten Solar zijn ongeveer 3 uur bezig geweest met de installatie van de panelen. Daarna zijn ze doorgegaan naar de buurvrouw en daar waren ze nog sneller klaar. Ik heb er gelukkig ook totaal geen overlast door ervaren. Van de installateurs had ik helemaal geen last, in tegendeel zelfs. Wat ik vooral heel fijn vond was de veiligheid die ze in acht namen. Ze werken natuurlijk op het dak en dat vind ik nooit zo’n prettig idee. Maar ze zaten op een veilige manier vast en hielden elkaar goed in de gaten.”

“Ik lever al energie terug”

Sinds een maand liggen er 9 zonnepanelen op het dak van Francis. En het resultaat daarvan merkt ze direct: “In het begin was ik er heel veel mee bezig, toen keek ik vaak naar de opbrengst. Nu kijk ik er nog af en toe naar. Ik heb ook pas sinds een week een slimme meter die het echt goed bijhoudt en de toegang tot het online monitoringssysteem. Als dat allemaal goed is geïnstalleerd, is het ideaal, dan kan ik na het checken van mijn mail direct even de opbrengsten van de zonnepanelen checken.”

Ook financieel ziet Francis direct al een waardevolle bijdrage: “Ondanks het mindere weer ben ik al degelijk energie aan het terug leveren. In een weekend dat het mooi weer was, toen ik nog een oude terugtelmeter had, stond de meter zelfs compleet stil. De zonnepanelen liggen er natuurlijk nog niet zo lang op, dus verder kan ik er weinig over zetten. Maar als de berekeningen die ik heb gekregen kloppen, kan ik over het algemeen in mijn eigen stroombehoefte voorzien met de 9 zonnepanelen op het dak. Mijn verbruik en de opbrengst gaan ongeveer gelijk op. En dat is voordelig, want ik betaal er slechts 15 euro per maand voor.”

Bewust bezig met het milieu

Niet alleen door het plaatsen van zonnepanelen levert Francis een bijdrage aan een beter milieu, ook op andere vlakken is ze hiermee bezig: “Ik vind dat heel belangrijk. Ik ben heel bewust bezig met het scheiden van afval. Daarnaast let ik goed op dat in ruimtes waar ik niet ben, geen lampen of iets dergelijks aanstaan. Daarnaast maak ik veel gebruik van accu’s die op apparaten zitten, zoals bij de laptop en ik was op de momenten dat de stroom goedkoper is. Natuurlijk niet alleen een bijdrage voor een beter milieu, maar ook voor mijn portemonnee.”

Vergeet de koffie niet!

Op de vraag of ze andere huurders aan zou raden om ook zonnepanelen te laten plaatsen, hoeft Francis niet lang na te denken: “Ja absoluut! Eigenlijk om dezelfde redenen als waarom ik ze heb laten plaatsen. En daarnaast omdat het weinig aanpassingen in huis vraagt. Het valt bijna niet op. De elektriciteitskabels zijn buitenom gelegd, dus er zijn ook helemaal geen hinderlijke kabels of buizen te zien.”

Tot slot deelt Francis nog een aantal tips voor mensen die ook zonnepanelen laten plaatsen: “Ga op tijd achter de slimme meter aan. Bij mij duurde het allemaal wat langer, waardoor de zonnepanelen al meer dan 2 weken op het dak lagen, voordat de slimme meter er hing en dat is natuurlijk zonde.”

Lachend voegt ze nog toe: “En nog één heel belangrijke tip, geef die installateurs van Tenten Solar een lekker kopje koffie wanneer ze de panelen komen installeren!”